Za zagotavljanje varnega in higieničnega okolja je pomembno, da restavracije in obrati s strežbo hrane sledijo kontrolnim seznamom s priporočili za rutinsko čiščenje in razkuževanje površin, ki se jih dotika veliko ljudi. Med te površine sodijo:
Prostori za pripravo hrane
ročaji vrat, stikala za luči, podajalniki brisač, površine v stiku s hrano, površine v stiku z rokami, pipe na umivalnikih ter ročaji in posoda.
Prostori za strežbo
ročaji vrat, stikala za luči, podajalniki brisač, ščitniki pred kihanjem, meniji, mize, stoli, pulti, pult za prevzem hrane in blagajne/čitalniki kreditnih kartic.
Sanitarije
ročaji vrat, stikala za luči, podajalniki brisač, pipe na umivalnikih in ročaji, WC-deske in kotlički za splakovanje.
Uvedite jasen protokol za zaposlene v restavraciji ali obratu s strežbo hrane in izdelajte načrt pogostega čiščenja.